Jak se starat o betonový plot | Beves
Životnost, údržba a opravy betonového plotu

Životnost, údržba a opravy betonového plotu

Při průjezdu českou krajinou si nelze nevšimnout, že minimalistické betonové ploty si nacházejí cestu i do nejmenších obcí. A není divu. Životnost betonového plotu se – pro mnohé majitele naštěstí – neodvíjí od toho, kolik péče mu věnují.

Beton je materiál, který vydrží. Ať už na něj pere slunce, stříká na něj voda z bazénu, je v zimě vystaven nízkým teplotám nebo se o něj den co den tlapkami opírá nedočkavý domácí mazlíček. Návodů na péči o betonový plot proto moc nenajdete. Betonový plot údržbu totiž téměř nepotřebuje.

Jak dlouho vydrží betonový plot?

Trvanlivost betonového plotu se počítá na desítky let a nenáročná péče je další nezanedbatelný benefit, díky němuž si získává stále nové příznivce. Únava materiálu se ho nedotýká tolik jako třeba dřeva nebo drátěného plotu, které jsou z materiálů, jež degradují daleko rychleji. Elegantní a robustní bariéra betonového plotu vydrží střežit soukromí rodinného domku, firmy, výrobního areálu nebo pozemku čtyřicet, padesát let i déle.

Nebojte se kombinovat – dřevo a beton jdou skvěle dohromady

První desetiletí vypadá jako nový. Zatímco dřevěný plot se musí pravidelně natírat, živý plot zastřihávat, plot z betonu si nepotrpí na pravidelnou péči, ani na dodatečnou ochranu před počasím.

Jakmile se o něj začne pokoušet mech, nebo budete mít dojem, že je zašlejší než před lety, vystačíte si s vodou a vysokotlakou myčkou. „Vapka“ odstraní nežádoucí nečistoty i nesourodé skvrny. S drobnými opravami betonového plotu, jako jsou prasklinky, vydrolený materiál nebo trhliny, si většina kutilů poradí sama s domácí výbavou. A pokud ne, není problém jednou za čas zavolat na kompletní údržbu betonového plotu specializovanou firmu.

Štípaný kámen a kov společně vytvářejí elegantní oplocení

U nás si můžete betonové ploty objednat hned v několika dekorech, některé připomínají cihly, jiné štípaný kámen nebo zmíněné dřevo. Ani barevný odstín se neomezuje na šedivou či grafitovou. K dispozici jsou i hravější varianty jako hnědá či pískovcová.