Podzimní péče o vyvýšené záhony | Beves
Podzimní péče o vyvýšené záhony

Podzimní péče o vyvýšené záhony

Z osamocených bylinek si uvařte čaj na zahřátí a posílení imunity, posledními kvetoucími solitéry ozdobte svůj domov. Jakmile se začne zkracovat den a chladnější podvečery vás donutí přiobléknout se do svetru, je načase vzpomenout i na vyvýšené záhony, které vám předešlé měsíce dodávaly přísun čerstvé zeleniny nebo vonných květin.

Jak pečovat o vyvýšené záhony na podzim? Stěžejním krokem je příprava půdy na další sezonu. Je dobré se nejprve rozhodnout, co chcete napřesrok pěstovat, a tomu přizpůsobit své následné kroky.

Vyvýšené záhony Beves nevyžadují náročnou údržbu

Pozůstatky jednoletých rostlin patří do bioodpadu, stejně tak plevel, který si nezdolně razí cestu mezi trvalkami. Ty je třeba zbavit uschlých listů a nezdravě vypadajících částí.

Rozdělte si záhony podle toho, které rostliny přezimují, a kde zůstane odpočívat jen samotná zemina. Ta ve vyvýšených betonových záhonech postupem času sesedá, proto záhon dosypejte kompostem, který doplní půdě potřebné živiny, případně jej přihnojte, nebo desinfikujte vápnem. Zemina by se měla po každé sklizni pravidelně obměňovat, aby byla i nadále úrodná. Stávající rostliny před zimou zabezpečte vrstvou mulčovací kůry.

Záhony od nás vypadají skvěle v každém ročním období.

Chcete se těšit z prvních květů už v únoru? Vsaďte (na) cibuloviny. Tulipány, hyacinty, krokusy nebo narcisy váš záhon rozzáří barvami už brzy zjara. Sázejte je podle druhů do skupin. Podzim je vhodný i na výsadbu zeleniny, svědčí například cibuli, česneku, a dokonce i bramborám.

Mezi výhody betonového záhonu patří to, že o něj během zimy nemusíte jakkoliv pečovat, o odolný materiál se nemusíte ani obávat. Ustojí změny teplot, vydrží i mrazy. Nadto je oproti jiným záhonům stabilní, i když se do něj opře vítr nebo přes něj přejde sněhová vánice.

Vyvýšený záhon je zkrátka spolehlivý společník, který bez problémů přečká mnohé zimy, aby vám opakovaně přinášel radost ze zahradničení.