Čerstvé saláty z vyvýšených zeleninových záhonů | Beves
Čerstvé saláty z vyvýšených zeleninových záhonů

Čerstvé saláty z vyvýšených zeleninových záhonů

Lahodné čerstvé saláty z vlastní zeleniny a bylinek mají vyznavači vyvýšených záhonů doslova na dosah ruky. Záhony ve výšce až metr nad zemí přinášejí pestrou a vydatnou úrodu i tomu, koho v rozmachu omezuje neúrodná půda nebo nedostatek vhodného prostoru. Betonové záhony na pěstování zeleniny se dají umístit i do malých zahrad nebo na terasu, snáze se z nich trhá plevel a lépe odolávají škůdcům.

V našich vyvýšených záhonech se bude dařit zelenině i bylinkám.

Při vysévání zeleniny však platí jedno základní pravidlo. Kromě substrátu musí mít zahrádkář také informaci o tom, jak jsou zvolené rostliny náročné na živiny. Podle toho je pak střídá, respektive pěstuje ve třech různých tratích. To napomáhá prosperitě nejen rostlin, ale i půdy, jež se jednostranně nevyčerpá a zůstane v dobré kondici.

Mezi náročnější rostliny, které potřebují více živin, a je třeba je pěstovat v takzvané první trati, tedy po podzimním hnojení na jaře, patří květák, brambory, celer, brokolice nebo kapusta. Dají se sem zařadit i rajčata.

Ve druhé trati se nejen ve vyvýšených záhonech daří kořenové zelenině, jako je mrkev, petržel či ředkev. Půdou středně bohatou na dusík nepohrdne ani česnek a cibule.

Rostlinám třetí trati neprospívá příliš hnojená půda a vyžadují nejméně dusíku. Dobré výsledky přinese polníček, hrách, fazole nebo bylinky.

Každá rostlina musí mít kromě specifických živin také dostatek světla a prostoru ke svému růstu a potřebnou zálivku.

Naše vyvýšené záhony vám zajistí pohodlný přístup ke sklizni

Jednotlivé druhy je možné v betonových záhonech oddělovat provázkem nebo bambusovými tyčkami, mnohé rostliny nalézají vzájemnou symbiózu s bylinkami. Ty čistí půdu, svou vůní odrazují škůdce nebo naopak lákají opylovače.

Mravence zmate afrikán, zatímco lichořeřišnici vyhledávají včely. Koho však čerstvá zelenina láká po celou sezonu, to je její pěstitel, který ji má neustále na dosah – nehledě na otevírací dobu.

Pokud hledáte spolehlivého a osvědčeného dodavatele vyvýšených betonových záhonů, které vynikají nejen kvalitou, ale také množstvím nabízených dekorů a velikostí, jsme tady pro vás!

Naše betonové záhony jsou díky své vysoké kvalitě, estetickému vzhledu a dlouhé životnosti ideálním řešením pro každého zahrádkáře. Nejenže zajišťují optimální podmínky pro růst vašich rostlin, ale také přinášejí do vaší zahrady eleganci a praktičnost.