Komu patří plot - jak předejít zbytečným sousedským sporům | Beves
Komu patří plot - jak předejít zbytečným sousedským sporům

Komu patří plot - jak předejít zbytečným sousedským sporům

Zajímá vás, komu patří plot, který odděluje váš pozemek od sousedovy zahrady? Vážně to nevíte? A netuší to ani váš soused? No, stává se to, ale je to každopádně chyba! V podobných záležitostech byste měli mít jasno. Někdy se to vyplatí. Předejdete tak zcela zbytečným sporům. Rozhádat se totiž můžete i se sousedem, se kterým jste vždy vycházeli bez nejmenších problémů. Nevěříte? Tak abyste nebyli překvapeni!

Třeba v případě, kdy se rozhodnete takový plot opravit, nebo do jeho původní podoby nějakým zásadnějším způsobem zasáhnout. A spor je na světě! Takže se raději podíváme, jak to s vlastnictvím takového plotu vůbec je. Třeba vám tím ušetříme nějakou tu nepříjemnost.

Komu patří plot? Mně nebo sousedovi?

Dobré sousedské vztahy nejsou žádná samozřejmost. Někteří lidé by mohli vyprávět. Základem bezproblémového soužití je obvykle jasné vymezení životního prostoru. Prostoru, který by měl být zřetelně ohraničen. Nějakou zídkou, dřevěným, kovovým či betonovým plotem, nebo třeba jen souvislou řadou nízkých keřů. Prostě nějak!

Faktem ale je, že se nejedná o zákonnou povinnost. Je zkrátka pouze na vás a na vašem sousedovi, zda svoje pozemky nějakým viditelným způsobem oddělíte nebo ne. Věřte ale, že i mezi pozemky dvou přátel se vyplatí mít jasně danou a zřetelnou hranici. Nikdy nevíte, co se může stát.

A komu takový plot vlastně patří? Vám? Nebo snad sousedovi? Než si na to posvítíme, vyjasníme si pojem rozhrada. Hned uvidíte proč.

Modrý plot

Rozhrada - vše, co rozděluje dva pozemky

Narazili jste někde na pojem rozhrada? Přemýšlíte nad jeho významem? Tak poslouchejte, mohlo by se vám to hodit!

Pojem rozhrada je označením pro vše, co rozděluje dva sousedící pozemky. A je přitom celkem jedno, zda jsou to člověkem vytvořené bariéry, tedy zídky nebo umělé či živé ploty, nebo jestli se jedná o hranice čistě přírodní. Například potok nebo starou stromovou alej. Máte v tom jasno? Výborně! A teď pár citací ze zákona.

Co říká zákon

Co říká o rozhradě zákon? Hovoří poměrně jasně. Pokud už taková rozhrada existuje, je povinností vlastníka její údržba. Majitel se o plot zkrátka musí starat, aby byl v co nejlepším stavu. A to přinejmenším v takovém, aby sousedovi nezpůsobil nějakou újmu. Vlastník musí o rozhradu pečovat, aby byla splněna její základní funkce - zřetelné oddělení pozemků.

A co konkrétní situace? Chcete pár příkladů? Tady je máte:

  • Pokud je rozhradou zeď, mohou ji na své straně (až do poloviny tloušťky) užívat a upravovat oba sousedé. Třeba na ni něco připevnit nebo ji libovolně natřít. Nesmí ale ohrozit její funkčnost a ani činit takové úpravy, které by bránily v užívání zdi druhému ze sousedů.
  • Jestliže je rozhrada dvojitá (dva souběžné ploty), nebo má-li rozdělené vlastnictví, každý ze sousedů se stará o svou část. A to na vlastní náklady.
  • Pokud by snad mělo kvůli zanedbání údržby dojít k tomu, že nebude hranice pozemků dostatečně patrná, může vás soused, jste-li vlastníkem rozhrady, požádat o její opravu!

A jak je to tedy s vlastnictvím?

Majitelem plotu se všemi právy i povinnostmi je ten, kdo ho nechal postavit. To je základní pravidlo. Ale co když plot na hranici pozemků stojí už tak dlouho, že ani vy, ani váš soused netušíte, komu vlastně patří? To se buď musíte na vlastnictví a tedy i na povinnosti oprav dohodnout, nebo začne platit pravidlo o společné péči. Plot bude ve vlastnictví obou sousedů. A oba se o něj také budou muset náležitě starat.

A co když stojí plot výhradně na vašem pozemku a nikoliv na hranici? To je pak situace jasná. I v případě, že nevíte, kdo ho postavil, jste jeho vlastníkem. A s vlastnictvím je spojena povinnost údržby.

Když chcete postavit nový plot

Už jsme zmínili fakt, že existence plotu mezi pozemky není zákonnou povinností. Pokud jste si tedy například postavili nový dům a od souseda vás aktuálně žádný plot nedělí, je jen na vzájemné dohodě, zda nějaké oplocení vybudujete.

Soused se k ničemu nemá? O žádnou “dělící čáru” nestojí? Pak můžete plot postavit sami. Realizace jakékoliv rozhrady a stejně tak i její údržba však budou výhradně ve vaší režii. Vše budete platit sami. Jistou výhodou je, že nepřesáhne-li plot výšku dvou metrů a nebude-li tvořit hranici s veřejným prostranstvím, nemusíte nic hlásit na úřadech. Žádné stavební povolení zkrátka potřebovat nebudete.

Vybudování takového plotu vás sice bude něco stát, ale jak jsme řekli hned úvodem, jasné vymezení životního prostoru je jedním ze základních předpokladů bezproblémového soužití.

Dobré sousedské vztahy nemusí být vždy zadarmo. Ale vyplatí se je mít!

Hledáte-li soukromí, zkuste náš betonový plot!

zdroje obrázků:

https://pixabay.com/photos/property-house-fencing-fence-396446/
https://pixabay.com/photos/spring-fence-garden-blue-plot-2215875/
https://pixabay.com/photos/garden-fence-fence-wooden-fence-326616/